Izvestiya of Saratov University.

Philology. Journalism

ISSN 1817-7115 (Print)
ISSN 2541-898X (Online)


Full text PDF(Ru):
(downloads: 0)
Language: 
Russian
Heading: 
Article type: 
Article
UDC: 
811.161.1’282.3(470.12)
EDN: 
GYDEPD

Food Tradition in the Folk Speech Culture: Products, Dishes, Drinks (On the Example of Vologda Dialects)

Autors: 
Zhandarova Anastasia N., Saratov State University
Abstract: 

This article analyzes food tradition in the folk speech culture based on the material of Vologda dialects. The article examines one of the main elements of the food tradition – the names of food items, dishes and drinks. The research is carried out by means of the thematic classification of units: the composition of the thematic group and the functioning of units in speech are analyzed.

Reference: 
  1. Вендина Т. Философия диалектного слова в языке русской традиционной культуры // Категории воля и принуждение в славянских культурах : сб. науч. ст. /сост., отв. ред. Н. В. Злыднева. М. : Ин-т славяноведения РАН, 2019. С. 8. (Категории и механизмы славянской культуры).
  2. Гончарова Л. Наименования посуды и кухонной утвари в воронежских говорах : автореф. дис. … канд. филол. наук. Воронеж, 2012.
  3. Гынгазова Л., Иванцова Е. Трансформация сибирской пищевой традиции в дискурсе диалектной языковой личности : продукты и блюда // Вестн. Том. гос. ун-та. Филология. 2016. № 6 (44). С. 20.
  4. Русский Север : этническая история и народная культура XII–XX века / отв. ред. И. В. Власова. М. : Наука, 2001. С. 372, 385.
  5. Сохань И. Особенности русской гастрономической культуры // Вестн. Том. гос. ун-та. 2011. № 347. С. 61.
  6. Устинова Н. Пищевой код как символизация пищевой традиции (на материале говоров Среднего Приобья) // Вестн. Том. гос. ун-та. 2010. № 333. С. 28–31.
Received: 
30.06.2020
Accepted: 
03.09.2020
Available online: 
30.11.2020
Published: 
30.11.2020