Izvestiya of Saratov University.

Philology. Journalism

ISSN 1817-7115 (Print)
ISSN 2541-898X (Online)


For citation:

Dorofeeva Y. G. Gastronomic accounts of the Ancient Rome in the poem Dinner by V. S. Filimonov (1837). Izvestiya of Saratov University. Philology. Journalism, 2023, vol. 23, iss. 2, pp. 141-147. DOI: 10.18500/1817-7115-2023-23-2-141-147, EDN: NUNQMU

This is an open access article distributed under the terms of Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC-BY 4.0).
Full text PDF(Ru):
Language: 
Russian
Heading: 
Article type: 
Article
UDC: 
821.161.1.09-1+929Филимонов
EDN: 
NUNQMU

Gastronomic accounts of the Ancient Rome in the poem Dinner by V. S. Filimonov (1837)

Autors: 
Dorofeeva Yulia G., Saratov State University
Abstract: 

The article considers Dinner by V. S. Filimonov (1837) as a literary and gastronomic poem. The dishes mentioned by the poet are not only of practical use, they are incorporated into the system of literary relationships, and become a source of intertextual connections and allusions. V. S. Filimonov’s characters taste not only and not so much the dishes and drinks served; they rather taste life itself: over dinner they satisfy their hunger of long-expected meetings with true friends, have polemic conversations, relish literary novelties. The research focuses on the food culture of Ancient Rome. The poem Dinner follows the forming system of images of the Russian Italiana of the 1840s, but its thematic peculiarity allows S. V. Filimonov to show the power, the eternity of Rome from another point of view – the everyday one. Five categories, recreating the picture of the gastronomic life of the great empire, have been singled out: popular phrases and Latin expressions; culinary dishes; names and events; elements of everyday life and customs; quotes from the works of Roman authors. The object of research in this article is the first category: popular phrases and Latin expressions. A transformation of the expressions “edimus ut vivamus”, “non vivimus ut edamus”, “sub rosā”, “in vino veritas” can be traced. A probable source of the Latin expression “nubes exculenta“ for V. S. Filimonov is assumed to be the treatise of a French political leader J. A. Brillat-Savarin. By studying the culinary encyclopedia, dictionaries and cookbooks of the 18–21st centuries, an attempt is made to identify the dishes included in the notion of “nubes exculenta“ (edible clouds). The poem Dinner is compared to the original texts of the Roman authors – Natural History by Pliny the Elder, On Nature, On the Blessed Life by Seneca. The Latin sources have been translated by the author of the article.

Reference: 
  1. Похлебкин В. В. Моя кухня и мое меню. М. : Центрополиграф, 2004. 466 с.
  2. Соколов Е. Г. «Гастрономическая» поэма В. Филимонова «Обед» и / или турецкие сериалы // Вперед, мечта… От стихии современного информационного общества к горизонтам общества знания : сб. науч. ст. / под ред. К. С. Пигрова. СПб. : ООО «Книжный дом», 2019. С. 185–194. https://doi.org/10.25807/PBH.978.5.94777.430.6.185.194
  3. Филимонов В. Обед. СПб. : Тип. Л. Снегирева и К°, 1837. 146 с.
  4. Вацуро В. Э. Избранные труды. М. : Языки славянской культуры, 2004. 824 с.
  5. Полевой К. А. Воспоминания // Филимонов В. С. «Я не в Аркадии – в Москве рожден…»: Поэмы. Стихо­творения. Басни. Переводы. Материалы к биографии В. С. Филимонова. М. : Московский рабочий, 1988. С. 382–383.
  6. Пожидаева Н. В. Итальянская тема в поэзии Ф. И. Тютчева и А. Н. Майкова : дис. … канд. филол. наук. Череповец, 2005. 212 с.
  7. Крюкова О. С. Архетипический образ Италии в русской литературе XIX века : автореф. дис. ... д-ра филол. наук. М., 2007. 44 с.
  8. Любжин А. Римская литература в России в XVIII – начале XX века: Приложение к «Истории римской литературы» М. фон Альбрехта. М. : Греко-латинский кабинет Ю. А. Шичалина, 2007. 222 с.
  9. Образы Италии в русской словесности: По итогам Второй международной научной конференции Международного научно-исследовательского центра «Russia – Italia» – «Россия – Италия» (Томск – Новосибирск, 1–7 июня 2009 г.) / ред. О. Б. Лебедева, Т. И. Печерская. Томск : Изд-во Томского ун-та, 2011. 664 с.
  10. Янушкевич А. С. «Прочтение» и изображение мирообраза Рима в русской поэзии 1800–1840-х гг. // Вестник Томского государственного университета. Филология. 2013. № 5 (25). С. 98–115.
  11. Диоген Лаэртский. О жизни, учениях и изречениях знаменитых философов / ред. тома и авт. вступ. ст. А. Ф. Лосев ; пер. М. Л. Гаспарова. М. : Мысль, 1986. 571 с. (Философское наследие. Т. 99).
  12. Шевченко ГИ. De aeterno vivis sententiis // Studia philologica : зб. навук. арт. / пад рэд. Г. І. Шаўчэнка, К. А. Тананушкі ; рэдкал.: А. В. Гарнік [і інш.]. Вып. 8. Мінск : БДУ, 2015. С. 96–104.
  13. Овруцкий Н. О. Крылатые латинские выражения в литературе. М. : Просвещение, 1969. 350 с.
  14. C. Plinii Secundi. Naturalis historiae libri XXXVII. Recognovit et varietatem lectionis ADIECIT IULIUS SILLIG. Vol. III. Lipsiae, Sumptibus B. G. Teubneri, MDCCCXXXIV. Liber XIV–XXII. 488 p.
  15. Дворецкий И. Х. Латинско-русский словарь : около 50 000 слов. 4-е изд., стер. М. : Русский язак, 1996. 844 c.
  16. Тургенев И. С. Мой сосед Радилов // Тургенев И. С. Соч. : в 3 т. Т. 1. М. : Художественная литература, 1988. С. 50–57.
  17. Салтыков-Щедрин М. Е. Круглый год // Салтыков-Щедрин М. Е. Собр. соч : в 20 т. Т. 13. М. : Художественная литература, 1972. С. 407–562.
  18. Бальзак О. Собр. соч. : в 24 т. Т. 18. М. : Правда, 1960. 608 с.
  19. Брийя-Саварен Ж. А. Физиология вкуса. URL: https://www.litmir.me/br/?b=740806&p=1 (дата обращения: 07.08.2022).
  20. Новый совершенный российский повар и кондитер, или Подробный поваренный и кондитерский словарь : в 2 ч. : Ч. 2 (с буквы «К»). СПб. : На коште Т. Полежаева, 1795. 220, 164; 293–884 с.
  21. Новая полная поваренная книга : Состоящая из 710 правил, по которым всякой может с лучшим вкусом желаемыя кушанья приготовлять, также садовые и огородныя плоды сушить и другими способами в прок запасать. СПб. : Типография Ив. Глазунова, 1808. 456 с.
  22. Брокгауз Ф. А., Ефрон И. А. Энциклопедический словарь : в 86 т. Т. 10А (20) : Десмургия–Домициан. СПб. : Типо-литография И. А. Ефрона, 1893. С. 481–964.
  23. Лаврентьева Е. В. Культура застолья начала XIX века. URL: http://elcocheingles.com/Memories/Texts/Lavrentieva/Vest-10.htm (дата обращения: 20.08.2021).
  24. L. Annaei Senecae Quaestiones naturales. Liber IV. De Nili incremento. URL: https://www.thelatinlibrary.com/sen/sen.qn4.shtml (дата обращения: 21.08.2022).
  25. L. Annaei Senecae Ad Gallionem de vitā beatā. URL: https://www.thelatinlibrary.com/sen/sen.vita.shtml (дата обращения: 12.09.2022).
  26. Сенека Л. А. Философские трактаты / пер. с лат., вступ. ст., коммент. Т. Ю. Бородай. СПб. : Алетейя, 2001. 400 с. (Античная библиотека. Античная философия).
  27. Riddle J. E. A complete English-Latin Dictionary; for the use of colleges and schools. London : Longman, 1838. 312 p.
Received: 
08.11.2022
Accepted: 
30.01.2023
Available online: 
31.05.2023
Published: 
31.05.2023